fotografka

Logo fotografické studio M Palác

studio M-PALÁC

studio MPALÁC studio MPALÁC

fotografické studio Ing. Petry Sýkorové

Jak dosáhnout snímků s vysokým dynamickým rozsahem (HDR)

Vysoký dynamický rozsah (HDR) je technika fotografování, kdy se používá více expozic ve stejné scéně, aby se dosáhlo úžasných detailů ve světlech i stínech. Tato technika je skvělá pro fotografování krajiny nebo scén, které mají velký rozdíl mezi nejjasnějšími a nejtmavšími oblastmi. HDR může být také skvělé pro kreativní fotografie. V tomto článku se dozvíte, jak dosáhnout snímků s vysokým dynamickým rozsahem.

Pochopení HDR

HDR je technika založená na pořízení mnoha expozic stejné scény s různou hladinou expozice. Tyto expozice jsou postupně sloučeny do jednoho snímku, aby se dosáhlo vyššího dynamického rozsahu než je možné dosáhnout s jedním snímkem. HDR může pomoci zvýraznit zajímavé detaily ve světlech i stínech, které by mohly být jinak ztraceny.

Zjistěte, jak dosáhnout HDR snímků

Nejprve budete potřebovat fotoaparát, který podporuje pořizování více expozic. Ne všechny fotoaparáty mají tuto funkci, takže si zjistěte, zda má váš fotoaparát tuto možnost. Pokud nemáte fotoaparát s touto funkcí, můžete použít také ruční expozici.

K pořízení HDR snímků budete muset pořídit více expozic stejné scény. Začněte tím, že nastavíte požadovanou hladinu expozice (nastavte ISO a expoziční čas). Pak střídejte hladinu expozice a pořídíte expozice s různou expozicí. Nejčastěji se to dělá s třemi nebo čtyřmi expozicemi.

Poté budete muset sloučit snímky do jednoho snímku. K tomu budete potřebovat software pro HDR. Existuje mnoho různých programů, ale nejpopulárnější je program Photomatix. Tento program umožňuje různé postupy pro sloučení snímků, takže si můžete vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Fotografování snímků s vysokým dynamickým rozsahem může být skvělý způsob, jak se naučit nové techniky fotografování a zvýraznit detaily, které by mohly jinak uniknout. Ať už se rozhodnete fotografovat HDR ručně nebo používat program Photomatix, budete na dobré cestě k pořízení skvělých HDR snímků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky...

Zajímavosti a návody

Jak fotografovat starobylé vesnice

Ahoj fotografe! Tak co, chystáš se vyrazit vyfotit ty starobylé vesnice? Než se vydáš na

Jak se k nám dostanete?

  1. Hlavní vstup (od křižovatky s Bauhausem – ne McDonald’s)
  2. Fotografové vyzvednou klíče (ostraha má online seznam, podepsat převzetí a pak vrátit)
  3. 13. patro

hi SEO, s.r.o.

Přihlášení