fotografka

Logo fotografické studio M Palác

studio M-PALÁC

studio MPALÁC studio MPALÁC

fotografické studio Ing. Petry Sýkorové

Jak používat různé objektivy pro dosažení různých efektů v portrétní fotografii

=== INTRO: Portrétní fotografie je obor, který se rozrůstá. Oční kontakt, emoční exprese a kreativní kompozice jsou obecně přijímané prvky, které portrétní fotografie může dosáhnout. Ale jedna věc, kterou fotografové často zapomínají, je použití správného objektivu pro dosažení dokonalých výsledků. Zde se dozvíte, jak vybrat správný objektiv a jak jej použít pro dosažení různých efektů v portrétní fotografii.

Jak vybrat správný objektiv pro dokonalou portrétní fotografii

Vybrat správný objektiv pro portrétní fotografii je klíčovým krokem ke zdokonalení vaší tvorby. Existuje několik typů objektivů, které můžete použít, včetně širokoúhlých, středních a teleobjektivů. Každý typ objektivu se hodí k různým situacím a má různé výhody.

Širokoúhlé objektivy jsou skvělé pro zachytávání krajin a jiných plošných zobrazení. Navíc se skvěle hodí pro portrétní fotografii s více postavami nebo pro zachycení prostředí. Střední objektivy jsou oblíbené pro portrétní fotografii, protože umožňují celou scénu dobře zachytit, aniž by byly příliš širokoúhlé, aniž by se odchýlily od tématu portrétu. Teleobjektivy jsou nápomocné pro zachycení detailů postavy, aniž by se fotograf musel přiblížit na blízko.

Jak objektivy ovlivňují portrétní fotografii

Různé objektivy se mohou lišit nejen v délce ohniskové vzdálenosti, ale také v počtu clon. To může mít vliv na kvalitu a účinek vaší portrétní fotografie. Objektivy s nízkými clonami, jako jsou například f/2.8 nebo f/4, mohou dosáhnout velmi rozmazaného efektu bokehu. To vám umožní oddělit postavu od pozadí, čímž získáte zajímavější portrétní fotografii. Na druhou stranu objektivy s vyššími clonami, jako je například f/16, mohou také dosáhnout vynikajícího efektu. Tento efekt může být použit pro účely, jako je rozostření pozadí a zvýraznění detailů.

Objektivy také mohou mít vliv na hloubku ostrosti portrétu. Hloubka ostrosti se může lišit podle délky ohniskové vzdálenosti objektivu. Objektivy s kratší ohniskovou vzdáleností, jako je například širokoúhlý objektiv, mohou mít kratší hloubku ostrosti. Na druhou stranu objektivy s delší ohniskovou vzdáleností mají tendenci mít delší hloubku ostrosti.

=== OUTRO: Správný objektiv je klíčem ke skvělým portrétním fotografiím. Je důležité vybrat si správný objektiv podle typu fotografie, kterou chcete pořídit. Různé objektivy mohou mít vliv na různé aspekty portrétní fotografie. Záleží na vás, zda zvolíte širokoúhlý, střední nebo teleobjektiv. Hlavní je uvědomit si, jak objektiv ovlivňuje portrétní fotografii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky...

Zajímavosti a návody

Jak fotografovat starobylé vesnice

Ahoj fotografe! Tak co, chystáš se vyrazit vyfotit ty starobylé vesnice? Než se vydáš na

Jak se k nám dostanete?

  1. Hlavní vstup (od křižovatky s Bauhausem – ne McDonald’s)
  2. Fotografové vyzvednou klíče (ostraha má online seznam, podepsat převzetí a pak vrátit)
  3. 13. patro

hi SEO, s.r.o.

Přihlášení