fotografka

Logo fotografické studio M Palác

studio M-PALÁC

studio MPALÁC studio MPALÁC

fotografické studio Ing. Petry Sýkorové

Jak použít živé světlo pro portrétní fotografii v ateliéru

Živé světlo – nebo také ‘světlo bez filtru’ – je jednou z nejdůležitějších technik, kterou fotograf může použít pro portrétní fotografii v ateliéru. Pomocí živého světla můžete dosáhnout ohromujících efektů a uměleckých obrazů, které umožňují prezentaci lidských emocí. Jakmile se naučíte používat živé světlo, vaše portrétní fotografie se bude lišit od normy. Přečtěte si tento článek a dozvíte se více o používání živého světla pro portréty v ateliéru.

Živé světlo pro ateliérovou portrétní fotografii

Živé světlo je osvětlení, které není filtrované skrz různé typy stínítek a reflektorů. Znamená to, že světlo dopadá na tvář přímo a dává fotografii nádech přirozenosti. To je důvod, proč je živé světlo oblíbené pro portrétní fotografii v ateliéru. Umožňuje fotografům prezentovat lidské emoce a charaktery bez toho, aniž by bylo potřeba používat drahé a složité techniky.

Kromě toho, že živé světlo umožňuje fotografovi dostat se k emocím modelu, můžete ho také použít ke zvýraznění jeho siluet. Umístěním zdroje světla za modelem můžete jeho postavu osvětlit a dát jí více objemu a hloubky. Ujistěte se, že používáte správnou intenzitu světla, abyste dosáhli nejlepších výsledků.

Živé světlo vám také umožňuje vytvářet různé druhy pozadí. Když je světlo umístěno správně, můžete svůj model osvětlit a zároveň vytvářet ostré kontrasty se zbytkem fotografie. To dává fotografii mnohem dramatičtější a silnější atmosféru a pomáhá zdůraznit emoce modelu.

Jak to udělat s úsměvem?

Mnoho fotografů se bojí používat živé světlo kvůli obavám, že selžou a udělají velkou chybu. Navzdory tomu existuje několik jednoduchých kroků, které můžete udělat, abyste tento proces udělali s úsměvem. Prvním krokem je vybrat správný typ zdroje světla. Jsou k dispozici různé typy svítidel, které můžete využít pro živé osvětlení, včetně parabolických reflektorů a blesků.

Druhým krokem je nastavení kompozice. Zvažte, kde máte svou kameru, jak moc chcete svůj model osvětlit, a kam umístíte svůj zdroj světla, abyste dosáhli požadovaného efektu. Nezapomeňte také, že vaše světlo musí být nastaveno tak, aby odpovídalo velikosti místnosti a intenzitě modelu.

Nakonec je důležité umožnit modelu, aby se uvolnil a předváděl přirozenou tvář. Ujistěte se, že vás model cítí pohodlně, a nebojte se mu pomoct navodit přirozený úsměv. Když se model uvolní, můžete snímat perfectní portréty s úsměvem.

Živé světlo je skvělý nástroj pro portrétní fotografii v ateliéru. Umožňuje fotografům prezentovat emoce svých modelů a zvýraznit jejich siluety. Je důležité, aby fotografové správně zvolili svůj zdroj světla, nastavili kompozici a umožnili modelům se uvolnit, aby dosáhli nejlepších výsledků. Jakmile se naučíte používat živé světlo správně, fotografie budou vypadat úžasně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky...

Zajímavosti a návody

Jak fotografovat starobylé vesnice

Ahoj fotografe! Tak co, chystáš se vyrazit vyfotit ty starobylé vesnice? Než se vydáš na

Jak se k nám dostanete?

  1. Hlavní vstup (od křižovatky s Bauhausem – ne McDonald’s)
  2. Fotografové vyzvednou klíče (ostraha má online seznam, podepsat převzetí a pak vrátit)
  3. 13. patro

hi SEO, s.r.o.

Přihlášení