fotografka

Logo fotografické studio M Palác

studio M-PALÁC

studio MPALÁC studio MPALÁC

fotografické studio Ing. Petry Sýkorové

Základy správného nastavení expozice pro portrétní fotografii

Jako fotograf se vždy snažíte vytvořit úžasné portréty a zachycovat okamžiky natrvalo. Učení se základům správného nastavení expozice pro portrétní fotografii však může být matoucí. V tomto článku vám řekneme, co je třeba vzít v úvahu při nastavení expozice pro portrét fotografie, abyste dosáhli úžasných výsledků.

Úžasný portrét díky správné expozici

Přesné nastavení expozice je základem úspěšné portrétní fotografie. Expozice je složená z hladiny clony a času závěrky, které se spolu interagují, aby na váš snímek dopadla správná množství světla. Nesprávné nastavení může snímek přepálit, postrádat kontrast nebo být rozmazaný.

Chcete-li zjistit, jak nastavit expozici, začněte s clonou. Je důležité si uvědomit, že čím více světla dopadne na snímek, tím větší clona je potřeba. Naopak, čím méně světla dopadne na snímek, tím menší clona je třeba. Zvolte si clonu na základě toho, jaký výsledek chcete dosáhnout.

Když je clona nastavena, je čas se dívat na čas závěrky. Čas závěrky ovlivňuje rychlost, se kterou se závěrka otevře, a jak dlouho zůstane otevřená. Chcete-li dosáhnout ostrého a vyváženého snímku, doporučujeme zvolit si čas závěrky mezi 1/60 sekundy až 1/250 sekundy.

Nastavte si expozici jako profík

Pro nastavení expozice jako profesionál je důležité vzít v úvahu světelné podmínky. Pokud fotografujete venku, budete se bát rozptýleného světla, které je obzvláště viditelné v poledním slunci. Uvnitř je důležité věnovat pozornost osvětlení, abyste zajistili, aby světlo bylo dostatečné, ale ne příliš silné.

Nastavení expozice můžete také ovlivnit přidáním nebo odebráním filtrů. Filtry pomáhají snížit množství světla dopadajícího na snímek, čímž vám umožňují nastavit expozici tak, aby vyhovovala potřebám vaší fotografie.

Konečně, pro úplnou kontrolu nad nastavením expozice pro portrétní fotografii je nejlepší použít manuální režim. Tento režim vám umožňuje manuálně nastavit hladinu clony a čas závěrky. To vám dává kompletní kontrolu nad tím, jak bude váš snímek vypadat.

Správné nastavení expozice je základem všech úžasných portrétních fotografií. Díky tomuto článku byste měli mít lepší představu o tom, jak nastavit expozici pro portrétní fotografii, abyste dosáhli báječných výsledků. Vyzkoušejte si nově nabyté zkušenosti, abyste se stali portrétními fotoexperty!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky...

Zajímavosti a návody

Jak fotografovat starobylé vesnice

Ahoj fotografe! Tak co, chystáš se vyrazit vyfotit ty starobylé vesnice? Než se vydáš na

Jak se k nám dostanete?

  1. Hlavní vstup (od křižovatky s Bauhausem – ne McDonald’s)
  2. Fotografové vyzvednou klíče (ostraha má online seznam, podepsat převzetí a pak vrátit)
  3. 13. patro

hi SEO, s.r.o.

Přihlášení