fotografka

Logo fotografické studio M Palác

studio M-PALÁC

studio MPALÁC studio MPALÁC

fotografické studio Ing. Petry Sýkorové

Průvodce základy kompozice: pravidlo třetin a rovnováha

Kompozice je umělecká technika, která umožňuje vytvářet jedinečné obrazy. Kompozice se používá k vytvoření grafického uspořádání objektů tak, aby vytvářela zajímavý a vizuálně atraktivní obraz. Existuje několik základních principů, které pomáhají tvůrcům vytvářet kompozice. Jedním z nejdůležitějších principů kompozice je pravidlo třetin a rovnováha.

Pravidlo Třetin

Pravidlo třetin je základním principem kompozice, který zahrnuje rozdělení obrazu na tři sekce pomocí dvou vertikálních a dvou horizontálních linií. Tři sekce vytvořené tímto způsobem jsou navrženy tak, aby poskytovaly vizuální rovnováhu a zajišťovaly, že části obrazu nejsou příliš natažené. Pravidlo třetin zahrnuje i míchání obrazových prvků mezi třemi sekcemi.

Rovnováha v Kompozici

Rovnováha je důležitým aspektem kompozice, který zajišťuje, že obraz je vyvážený. Rovnováha se dosahuje tím, že se používá stejné množství obrazových prvků v každé části obrazu. Tím se minimalizuje přetížení jedné části a zajišťuje se, že obraz má harmonický vzhled. Rovnováha je také důležitá pro vyvážení barev a tvarů v obraze.

Pravidlo třetin a rovnováha jsou klíčové principy kompozice, které mohou tvůrcům pomoci vytvářet zajímavé a atraktivní obrazy. Pravidlo třetin je základním principem pro rozdělení obrazu do tří částí a rovnováha je důležitá pro vyvážení barev a tvarů. Správné použití principů kompozice může vést k vytváření poutavých obrazů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky...

Zajímavosti a návody

Jak fotografovat starobylé vesnice

Ahoj fotografe! Tak co, chystáš se vyrazit vyfotit ty starobylé vesnice? Než se vydáš na

Jak se k nám dostanete?

  1. Hlavní vstup (od křižovatky s Bauhausem – ne McDonald’s)
  2. Fotografové vyzvednou klíče (ostraha má online seznam, podepsat převzetí a pak vrátit)
  3. 13. patro

hi SEO, s.r.o.

Přihlášení