fotografka

Logo fotografické studio M Palác

studio M-PALÁC

studio MPALÁC studio MPALÁC

fotografické studio Ing. Petry Sýkorové

Jak používat objektivy více ohniskové vzdálenosti

Objektivy s více ohniskovou vzdáleností jsou užitečným nástrojem pro fotografování. Umožňují fotografům variabilitu ve scénických záběrech a zachytit obrázky s různými úhly pohledu a hloubkou ostrosti. Tento článek vám poskytne informace o tom, jak používat objektivy s více ohniskovou vzdáleností.

Co je více ohnisková vzdálenost?

Více ohnisková vzdálenost je jedna z nejdůležitějších vlastností objektivu. Obecně je to rozsah ohnisek, kterým objektiv může namířit. Zahrnuje objektivy s velkou ohniskovou vzdáleností (ohoz I, II, III, IV) a objektivy se střední ohniskovou vzdáleností (ohoz V, VI, VII). Každá oblast má svůj vlastní styl fotografování a vyžaduje různé nastavení.

Jak použít objektivy s více ohniskovou vzdáleností?

Nejdůležitější věcí, kterou musíte udělat, je zvolit správný objektiv pro svůj projekt. Je třeba vzít v úvahu scénu, kterou fotografujete, a jakou úroveň detailu a hloubku ostrosti chcete dosáhnout. Pokud fotografujete například širokoúhlé prostředí, jako je například panoramatický pohled, budete potřebovat objektiv s velkou ohniskovou vzdáleností, jako je ohoz I nebo II. Pokud se však chcete zaměřit na detailní záběr, například na portrét, budete potřebovat objektiv s menší ohniskovou vzdáleností, jako je ohoz V nebo VI.

Následující krok je nastavení hloubky ostrosti. Objektivy s více ohniskovou vzdáleností disponují různou schopností regulovat hloubku ostrosti. Nastavení hloubky ostrosti je zásadní, protože vám umožní zaměřit se na určitou oblast tak, aby byla ostrá, a zároveň nechat okolí rozmazané. To vám umožní dosáhnout efektu, který hledáte.

Pokud se chcete naučit, jak používat objektivy s více ohniskovou vzdáleností, je důležité si uvědomit, jaké typy ohniskek jsou součástí vašeho objektivu a jakou úroveň detailu a hloubky ostrosti chcete dosáhnout. Rozšířením znalostí o perspektivě a úhlu pohledu můžete dosáhnout efektů, které oživí vaše fotografie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky...

Zajímavosti a návody

Jak fotografovat starobylé vesnice

Ahoj fotografe! Tak co, chystáš se vyrazit vyfotit ty starobylé vesnice? Než se vydáš na

Jak se k nám dostanete?

  1. Hlavní vstup (od křižovatky s Bauhausem – ne McDonald’s)
  2. Fotografové vyzvednou klíče (ostraha má online seznam, podepsat převzetí a pak vrátit)
  3. 13. patro

hi SEO, s.r.o.

Přihlášení