fotografka

Logo fotografické studio M Palác

studio M-PALÁC

studio MPALÁC studio MPALÁC

fotografické studio Ing. Petry Sýkorové

5 důvodů, proč byste měli fotografovat s RAW formátem

Fotografování s RAW formátem je často odmítáno nebo neuváženě přehlíženo mnoha amatérskými fotografy. Přitom je to pro profesionály stejně jako pro začátečníky velmi cenný formát. Je to formát, který přináší širokou škálu výhod. Pokud nevíte, jaký formát používat, může být fotografování s RAW formátem skvělou volbou. Pojďme pojmenovat pět příkladů, proč byste měli používat formát RAW.

1. Získejte nejlepší možnou kvalitu

RAW formát je nejvíce nedokončeným formátem. Čistý obraz z fotoaparátu bez jakýchkoliv postprocessingových úprav. Tímto získáte nejčistší datový soubor, což vám umožní přizpůsobit obraz pro vaše potřeby. Pokud se rozhodnete fotografovat s RAW formátem, získáte nejlepší možnou kvalitu obrazu, a to i po několika letech.

Kromě toho, RAW formát poskytuje nejvíce informací o vaší scéně. Kvůli množství informací, které jsou uloženy uvnitř RAW formátu, můžete v počítači provádět korekce, aniž by došlo k jakémukoli poškození kvality obrazu.

2. Fotografování s RAW vám dá mocný nástroj

Fotografování s RAW formátem vám dává mnohem více kontroly nad vaší scénou. Pokud jste spokojeni se scénou a s výsledným obrázkem, můžete jej snadno upravit korekcemi jasu, expozice, podsvícení, barevného tónu, kontrastu, saturace atd.

RAW formát také umožňuje lepší úpravy v HDR scénách. HDR technika je skvělým způsobem, jak dosáhnout lepšího výsledku, aniž by byl obraz přepálen. Můžete také využít pokročilé funkce, jako je korekce clonových oblouků, zkreslení objektivu a odstranění šumu.

RAW formát také umožňuje snadnou úpravu expozice. S RAW formátem můžete vybrat nejlepší expozici a upravit ji do dokonalosti.

Fotografování s RAW formátem je užitečnou dovedností pro fotografy všech úrovní. Umožňuje vám získat nejlepší možnou kvalitu a mnoho dalších výhod. Pokud jste se ještě nerozhodli, zda používat RAW formát, zvažte výhody, které vám nabízí. Uvidíte, že bude stát za to.

Více článků můžete nalézt zde.
Pokud máte dotazy, tak nám napište zde.
Pokud byste si přáli nechat se vyfotit naší fotografkou Ing. Petrou Sýkorovou, tak jí napište zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky...

Zajímavosti a návody

Jak fotografovat starobylé vesnice

Ahoj fotografe! Tak co, chystáš se vyrazit vyfotit ty starobylé vesnice? Než se vydáš na

Jak se k nám dostanete?

  1. Hlavní vstup (od křižovatky s Bauhausem – ne McDonald’s)
  2. Fotografové vyzvednou klíče (ostraha má online seznam, podepsat převzetí a pak vrátit)
  3. 13. patro

hi SEO, s.r.o.

Přihlášení